Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΚΑ' - Κοντοβάθεια
Δευτέρα-Παρασκευή – 7.30-13.05
Τηλέφωνα: 25694630
Τηλεομοιότυπο: 25694635
Μενού

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ 

Τα έργα των Τεχνικών Υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στο σχολείο μας βαίνουν προς ολοκλήρωση. Μέχρι νεότερης γραπτής ειδοποίησης από το σχολείο, τα παιδιά θα συνεχίσουν να εισέρχονται στο σχολείο, όπως και πέρσι, από την ανατολική και τη δυτική είσοδο. Είναι σημαντικό να ορίσετε στα παιδιά σας την έξοδο από την οποία θα τα παραλαμβάνετε το μεσημέρι, για τη δική τους ασφάλεια.

Η προσέλευση όλων των παιδιών αρχίζει στις 07:30 π.μ. και όχι νωρίτερα, για σκοπούς σωστής επιτήρησης, ασφάλειας  και τήρησης του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου. Η προσέλευση ολοκληρώνεται στις 07:45 π.μ. και τα κάγκελα θα κλείνουν. Μέχρι να επιλυθούν όλα τα τεχνικά προβλήματα, παιδιά και επισκέπτες θα μπορούν να εισέλθουν στο σχολείο από την ανατολική είσοδο (γήπεδο καλαθόσφαιρας). Για σκοπούς σταδιακής και πιο ομαλής αποχώρησης θα αποχωρούν,  υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών, με τάξη και με την προβλεπόμενη απόσταση μεταξύ τους προς τις εξόδους του σχολείου. Η είσοδος γονέων/ κηδεμόνων/ συγγενών το μεσημέρι για παραλαβή των παιδιών προκαλεί συνωστισμό και ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ γιατί προκαλεί συνωστισμό και δυσχεραίνει την αποχώρηση των παιδιών. Τα παιδιά πρέπει να αποχωρούν αμέσως για να μην παρουσιάζεται συνωστισμός στην έξοδο του σχολείου.

Υπενθυμίζεται, παράλληλα, ότι δεν επιτρέπεται να εισέρχεται στον χώρο του σχολείου κανένας/καμία, που δεν έχει άμεση σχέση με τη διεξαγωγή των μαθημάτων και με το έργο του σχολείου, εκτός αν έχει προσκληθεί από το σχολείο. Οι γονείς/κηδεμόνες μπορούν να επισκέπτονται το σχολείο, έπειτα από συνεννόηση με τη Διεύθυνση ή και τους εκπαιδευτικούς  για ενημέρωση και συνεργασία αναφορικά με το παιδί τους. Για έκτακτη και απαραίτητα αναγκαία επίσκεψη στο σχολείο θα έχετε πρόσβαση μόνο από την από την ανατολική είσοδο (γήπεδο καλαθόσφαιρας), στην οποία λειτουργεί η ηλεκτρική κλειδαριά, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγείας που ισχύουν. Ενημερώνουμε ότι απαγορεύεται η αποχώρηση οποιουδήποτε παιδιού σε ώρα που εργάζεται το σχολείο, χωρίς την έγκριση και συνοδεία εξουσιοδοτημένου από τους γονείς ενήλικα. Για την αργοπορημένη προσέλευση και την πρόωρη αποχώρηση του παιδιού ο/η συνοδός, ενημερώνει τον/την εκπαιδευτικό του παιδιού ή/και μέλος της διευθυντικής ομάδας. Επίσης συμπληρώνει σχετικό Δελτίο Αποχώρησης ή Προσέλευσης ανάλογα με την περίπτωση και το αποστέλλει στην δασκάλα/ στον δάσκαλο του παιδιού με τον φάκελο επικοινωνίας.

ΦΟΙΤΗΣΗ 

Η φοίτηση στο δημοτικό σχολείο είναι υποχρεωτική δια νόμου και κάθε απουσία παιδιού από το σχολείο πρέπει να δικαιολογείται με γραπτή βεβαίωση του γονιού ή του κηδεμόνα. Καθώς η ασφάλεια και η ευημερία των παιδιών είναι πρώτιστης σημασίας για όλους μας, παρακαλούμε όπως ενημερώνετε έγκαιρα τους εκπαιδευτικούς ή και τη Γραμματεία/Διεύθυνση του σχολείου και προσκομίζετε σχετικό δικαιολογητικό (π.χ. από γιατρό) ή συμπληρώνετε το σχετικό Δελτίο Απουσίας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ - ΥΓΕΙΑ - ΥΓΙΕΙΝΗ 

Παρακαλούμε να φροντίζετε καθημερινά και να επιμένετε ώστε τα παιδιά σας να αναπτύξουν σωστές στάσεις όσον αφορά την προσωπική τους καθαριότητα (πλύσιμο χεριών, φαγητό, τουαλέτα,) αλλά και ευθύνη όσον αφορά στην προστασία της υγείας των άλλων. Είναι καλό τα παιδιά σας να έχουν καθημερινά μαζί τους χαρτομάντιλα για τη μύτη ή/και αντισηπτικά χαρτομάντιλα και αντισηπτικό για τα χέρια σε ατομική συσκευασία. Ας κρατήσουμε θετικά διδάγματα από τη διαχείριση του covid-19.

Σε σχέση με τη διαχείριση των συνθηκών COVID-19, ισχύουν οι εκάστοτε ρυθμίσεις που δημοσιεύονται στο http://www.moec.gov.cy/covid_19.html

Σε περίπτωση που μαθητής/μαθήτρια παρουσιάσει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, αυτός/ή θα πρέπει να παραμείνει κατ’ οίκον και οι γονείς/κηδεμόνες θα πρέπει να ενημερώσουν τηλεφωνικώς το σχολείο και να επικοινωνήσουν με τον/την προσωπικό/ή γιατρό ή τον/την παιδίατρό τους.

Σε περίπτωση που παιδί παρουσιάσει συμπτώματα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο σχολείο, θα οδηγείται σε ειδική αίθουσα που θα προβλέπεται για απομόνωση και θα ειδοποιούνται οι οικείοι του (γονείς/ κηδεμόνες) για να έρθουν να το παραλάβουν.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους χώρους του σχολείου.

ΧΡΗΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ 

Επίσης υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η μεταφορά και η χρήση κινητού τηλεφώνου στα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης από τους μαθητές/μαθήτριες. Αυτό κρίνεται ως αναγκαίο λόγω της αποδεδειγμένης αρνητικής επίδρασης της χρήσης κινητών στην υγεία, την συμπεριφορά και την κοινωνικοποίηση των παιδιών. Η επικοινωνία παιδιών - γονέων μπορεί να γίνει μέσω του τηλεφώνου του σχολείου. Επίσης έχει παρατηρηθεί η χρήση ρολογιών (smartwatches), τα οποία μπορεί να αξιοποιηθούν και ως κινητά τηλέφωνα και ως εκ τούτου απαγορεύεται η μεταφορά και χρήση αυτών των ρολογιών.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Από τις πρώτες μέρες του σχολικού έτους δόθηκε στα παιδιά το σχολικό πρόγραμμα. Παρακαλούνται οι γονείς, όπως συστήνουν στα παιδιά τους να συμβουλεύονται το πρόγραμμα καθημερινά, γιατί αυτό τους βοηθά να προετοιμάζονται σωστά, να ετοιμάζουν τη σχολική  τους τσάντα μόνο με τα απαραίτητα για την επόμενη μέρα βιβλία και να μεταφέρουν όλα τα υλικά και όργανα τα οποία είναι αναγκαία για τη διεξαγωγή των μαθημάτων τους (όργανο μουσικής, στολή γυμναστικής, υλικά Σχεδιασμού - Τεχνολογίας, κ.ά.). Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν στην κασετίνα τους τουλάχιστον 3 καλοξυσμένα μολύβια, σβηστήρι, ξύστρα, ρίγα, χρώματα.  

ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑ 

Η κατ΄ οίκον εργασία είναι το δημιουργικό συμπλήρωμα της εργασίας που γίνεται στην τάξη. Είναι εργασία σε θέματα που έχουν διδαχθεί και μπορεί να διεκπεραιωθεί σε λογικά πλαίσια χρόνου. 

Η εργασία πρέπει να γίνεται από τα ίδια τα παιδιά και οι γονείς να δείχνουν το ενδιαφέρον τους γι΄ αυτήν και να ελέγχουν ότι τα παιδιά εργάζονται υπεύθυνα. Όταν τα παιδιά είναι μελε τημένα καλά μεγιστοποιούν τον ακαδημαϊκό χρόνο τους, παρακολουθούν πιο άνετα τα μαθήματα της επόμενης μέρας και αποκτούν ψυχική ηρεμία και αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά πάντοτε, πριν από τη λήξη των μαθημάτων, σημειώνουν, σε ειδικό σημειωματάριο,  τις εργασίες που πρέπει να διεκπεραιώσουν στο σπίτι (για να ενημερώνονται έτσι και οι γονείς). 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Παρακαλούμε όπως δώσετε ιδιαίτερη σημασία στην ορθή αξιοποίηση του Φακέλου Επικοινωνίας ο οποίος δόθηκε στα παδιά σας τις πρώτες μέρες του σχολείου. Ο φάκελος αποσκοπεί στο να κτίσει μια γέφυρα ενημέρωσης και συνεννόησης μεταξύ σχολείου και οικογένειας, με απώτερο στόχο να βοηθηθεί το παιδί να γίνει πιο συστηματικό και υπεύθυνο, απέναντι στον εαυτό του και στους άλλους. 

Η επικοινωνία με τη διεύθυνση ή και τους/τις εκπαιδευτικούς γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα (τηλεφωνικώς στο τηλέφωνο του σχολείου ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο). Επιπλέον μπορείτε να αξιοποιήσετε την περίοδο επισκέψεων γονέων. Για καλύτερη αξιοποίηση αυτού του χρόνου, παρακαλούμε να διευθετείτε ραντεβού σε συνεργασία με τη δασκάλα/το δάσκαλο του παιδιού σας.

Για οποιεσδήποτε άλλες απορίες/ διευκρινίσεις/ εισηγήσεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας με τα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτει το σχολείο (τηλέφωνο σχολείου, emai).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ  

Η ασφάλεια των παιδιών στο σχολείο είναι πρώτιστο μέλημά μας. Τα μέτρα ασφαλείας είναι για μας ύψιστη προτεραιότητα. 

Σε περίπτωση ελαφρού ατυχήματος ή/και τραυματισμού κάποιου παιδιού, ειδοποιούνται αν απαιτείται οι γονείς να το παραλάβουν από το σχολείο και να το μεταφέρουν στο γιατρό που οι ίδιοι επιθυμούν. Επισημαίνεται όμως ότι σε περίπτωση που μαθη τής/τρια απωλέσει τις αισθήσεις του/της (λιποθυμήσει) ή τραυματιστεί σοβαρά, θα καλείται αμέσως ασθενοφόρο. Επίσης, ασθενοφόρο θα καλείται αμέσως και στις περιπτώσεις, όπου αυτόπτες μάρτυρες συνηγορούν ότι το κτύπημα ήταν ιδιαίτερα  βίαιο. Οι γονείς ειδοποιούνται άμεσα ώστε να παρευρίσκονται στο τμήμα Πρώτων Βοηθειών. 

Οι γονείς μπορούν να εξασφαλίσουν από τη γραμματεία του σχολείου πληροφορίες και  έντυπα της Ασφαλιστικής Εταιρείας στην οποία τα παιδιά είναι ασφαλισμένα, μέσω του Συνδέσμου Γονέων, να τα συμπληρώσουν και να απευθυνθούν σ΄αυτήν για κάλυψη πιθανών εξόδων. 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ 

Σύμφωνα με τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων, για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (σεισμού, πυρκαγιάς, εχθρικού επεισοδίου), έχουμε καταρτίσει Σχέδιο Πολιτικής Άμυνας  και υπάρχουν οδηγίες σε κάθε τάξη για τον τρόπο αντίδρασης εκπαιδευτικών και παιδιών. Για  το σκοπό αυτό έχουμε ήδη ζητήσει κι από εσάς να μας συμπληρώσετε σε ειδικό έντυπο τις  διευθύνσεις και άλλων δικών σας προσώπων που θα μπορούσαν να παραλάβουν τα παιδιά σε περίπτωση που εσείς απουσιάζετε από το σπίτι και παρουσιάζεται ανάγκη εφαρμογής του σχεδίου εκκένωσης του σχολείου. 

Στην περίπτωση εκείνη που θα απαιτηθεί η εκκένωση του σχολείου θα πρέπει να παραλαμβάνετε τα παιδιά από τις τάξεις τους (περίπτωση εχθρικού επεισοδίου) ή από το χώρο συγκέντρωσης στην αυλή του σχολείου (περίπτωση σεισμού/ πυρκαγιάς). 

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ- ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ

Στόχος μας είναι η πρόληψη και όχι η τιμωρία. Προληπτικά και διορθωτικά μέτρα θα εφαρμοστούν σε περιπτώσεις συστηματικής απειθαρχίας ή απόκλισης από την τήρηση του Κώδικα Καλής Συμπεριφοράς.  

Σε περιπτώσεις διαφορών/προβλημάτων/συγκρούσεων με άλλα παιδιά: 

  • Γίνεται μεταξύ τους προσπάθεια για επίλύσή τους χωρίς την παρέμβαση κανενός άλλου.
  • Αναφέρεται το πρόβλημα στον υπεύθυνο δάσκαλό και επιλύεται με τη δική του βοήθεια.
  • Αν είναι διάλειμμα, αναφέρεται το πρόβλημα στο δάσκαλο που επιτηρεί.
  • Αν η λανθασμένη συμπεριφορά δε διορθώνεται, αναφέρεται το πρόβλημα στους Βοηθούς Διευθυντές. 
  • Αν όλες οι πιο πάνω διαδικασίες δεν οδήγησαν στη λύση του προβλήματος, τότε οδηγούνται στη διεύθυνση του σχολείου και καλούνται οι γονείς στο σχολείο. 

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ– ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 

Σύμφωνα με τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων (Άρθρο 25) «(1) Φυσικός κηδεμόνας του παιδιού είναι ο πατέρας του ή η μητέρα του. Κανένας άλλος δεν μπορεί να είναι κηδεμόνας, εφόσον οι γονείς του παιδιού κατοικούν στην περιοχή όπου βρίσκεται το σχολείο. Σε περίπτωση απουσίας του φυσικού κηδεμόνα, αυτός ορίζει γραπτώς τον αντικαταστάτη του. Σε περίπτωση που υπάρχει αμφισβήτηση του φυσικού κηδεμόνα, αυτός ορίζεται από το δικαστήριο. 

(2) Oι κηδεμόνες : 

(α) Προσέρχονται μαζί με τα παιδιά για να τα εγγράψουν και αναλαμβάνουν όλες τις  υποχρεώσεις προς το σχολείο που απορρέουν από την ιδιότητά τους. 

(β) Κατά τη διάρκεια της φοίτησης των παιδιών που βρίσκονται κάτω από την κηδεμο νία τους, παρακολουθούν τα παιδιά με το μεγαλύτερο δυνατό ενδιαφέρον, επο πτεύουν και ελέγχουν την τακτική φοίτησή τους στο σχολείο και την επιμέλεια, τη  συμπεριφορά και το ήθος τους. Οτιδήποτε σχετικό προσέξουν, το γνωστοποιούν  στο διευθυντή, ώστε να επιτυγχάνεται συνεργασία οικογένειας και σχολείου, με  στόχο τη βελτίωση των παιδιών. 

(γ) Ειδοποιούν αμέσως γραπτά ή προφορικά το διευθυντή για την αιτία τυχόν απουσίας των κηδεμονευομένων τους. 

(δ) Όταν κληθούν από το διευθυντή, προσέρχονται στο σχολείο για ζητήματα που ανα φέρονται στους κηδεμονευομένους τους. 

Επιβάλλεται πάντως, να διατηρούν στενή και σταθερή επαφή με το σχολείο για την  παρακολούθηση του ήθους και της επίδοσης των παιδιών και να μετέχουν στις συγκα λούμενες από τον διευθυντή ειδικές συγκεντρώσεις γονέων και κηδεμόνων».